miercuri, 12 octombrie 2011

Ne-a părasit generosul şi energicul Dascăl bacăuan, Prof. Dr. IOAN MURARIU



Mă vizitase cu o lună în urmă, în trecere dinspre Botoşani spre casă, ca să-mi dăruiască ultima sa carte, Monografia Comunei Cristineşti din judeţul Botoşani (Ed. Vicovia, Bacău), o capodoperă tipografică şi, aproape sigur, una dintre cele mai documentate monografii dedicate spaţiului rural (realizată în colaborare cu distinsul etnograf, prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu). În privinţa părţii istorice a lucrării, partea cea ma vastă, se poate spune că locurile comunei din care se trage acest neobosit iscoditor al istoriei (medievale, în special) au cea mai meticuloasă şi mai aplicată cercetare istorică din ţară. Locuitorii satelor Cristineşti, Dragalina, Damileni, Fundu-Herţii, Poiana datorează acest privilegiu ataşamentului însufleţitor al Cetăţeanului lor de Onoare pentru dragele lui locuri natale. Profesorul Murariu era mereu prezent Acasă, mai ales când  trebuia să contribuie la organizarea sărbătorii anuale a comunei, la care pregătea fie lansarea căţilor sale, fie pe ale altor fii ai meleagurilor cristineştene. Prin el, consătenii săi rămaşi în sat s-au obişnuit deja cu faptele de spirit, de cultură moderate de îndrăgitul lor Fiu cu domiciliul la Bacău.

A scris mult profesorul Ioan Murariu: monografii, cărţi de istorie locală, dicţionare de termeni istorici şi arhaisme (în mai multe ediţii, ultima cu 8500 de termeni), slavonistică, ghiduri turistice şi sute de articole pentru reviste din ţară şi din Republica Moldova. A scris şi lucrări inedite, spre exemplu, „Istoria Ţinutului Herţa”, micul ţinut smuls din trupul ţării prin cel mai cras abuz, doar fiindcă lacomul creion prin care Stalin trasa graniţele, a înroşit/înnegrit şi strămoşescul meleag pentru care încă nu se încropise vreodată motiv mincinos de înstrăinare. Nu se mai scrisese până atunci o istorie completă a acestui fost ţinut românesc, iar profesorul Murariu o realizase în două ediţii.

Folosindu-mă ca intermediar, inimosul autor mi-a trimis zeci de exemplare din această carte, pe care universitarul Vasile Şoimaru de la Chişinău, notoriul călător prin „românimea din jurul României”, le-a preluat spre a le duce în Ucraina, sub administraţia căreia se află pământul herţean, meleagul poetului George Sion, a cărui poezie încă se mai rosteşte în durere şi dor de Neam: „Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim...”).

În momentul în care dedicam distinsului profesor şi istoric, omului ales acest modest demers comemorativ, am aflat prin internet (tardiv!!!) că autorul Istoriei Ţinutului Herţa (Ed. Vicovia, Bacău) a fost premiat cu Premiul RESTITUTIO la Salonului Internaţional de Carte, ediţia a 20-a consacrată Anului Grigore Vieru  şi aniversării a 20-a, a Independenţei Republicii Moldova. Sunt copleşit de vinovat că generosul osârditor a plecat dintre noi fără a afla, prin vigilenţa mea, despre laurii muncii sale. Desigur harnicul autor de carte (de istorie) a primit numeroase titluri şi diplome, dar recunoaşterea de la un salon international de carte e, parcă, altceva…

Noi, dascălii de şcoală de la Mirosloveşti, autorii Monografiei meleagurilor noastre,  beneficiari ai sprijinului generos din partea cercetătorului bacăuan (contribuţie voluntară pentru care Consiliul Local i-a acordat titlul de „Prieten de Onoare al Comunei Miroslovesti”, îi purtăm o adâncă recunoştinţă şi-i păstrăm vie memoria. Dumnezeu să-i rânduiască veşnicia în Ceruri (şi) după frumoasele sale fapte dedicate Cetăţii pământeşti, după dăruirea de sine arătată nouă, celor care l-am întâlnit în vremelnica şi vrednica sa Trecere.     

                                                                                      înv. Gheorghe Pârlea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ANIVERSARĂ

  OMAGIU Ş oimul cu glia-i scumpă peste Prut –      O rheiul îl cunoaşte de demult –    I ubirea-şi cântăreşte azi în sine, M ăsură dând ave...