miercuri, 30 aprilie 2014

El, conf. univ. dr. VASILE ŞOIMARU de la Chişinău, ne-a redeşteptat memoria legată de Basarabia şi ne-a relevat frumuseţea românismului fraţilor de Neam de la Răsărit, în tot dramatismul zbaterii întru rezistenţă











Conf. univ. Dr. Vasile Şoimaru de la Academia de Studii Economice din Chişinău (co-fondator al acestei instituţii universitare), fost deputat în Parlamentul R. Moldova, în două mandate, scriitor (publicist, monografist) cercetător al românităţii din afara României (implicit, călator notoriu şi maestru fotograf), autor si coordonator de proiecte editoriale este un intelectual de un activism neverosimil, dedicat plenar românismului, re-Unirii Basarabiei cu România.
Dr.Vasile Şoimaru însumează, pe 30 aprilie, 65 de ani de viaţă demnă şi rodnică în fapte dedicate Cetăţii şi Neamului moşilor şi strămoşilor săi.
Domnia Sa este Cetăţean de Onoare al comunităţii mele rurale şi onorant prieten personal. 

OMAGIU
(Unui onorant şi drag prieten basarabean)

Şoimul cu glia-i scumpă peste Prut –     
Orheiul îl cunoaşte de demult –   
Iubirea-şi cântăreşte azi în sine,
Măsură dând averii strânse-n zile.
Adună azi din drumuri răscolite
Rodirile-i, cu osteneală rânduite,  
Urzind însă avid la altă împlinire.  

Vlăstar de viţă bravă, strămoşească,
Ales din codrii vajnici de goruni,
Stejar crescut în seva-ţi românească,
Inelele  mereu să ţi le-aduni,
Lăsând  în trunchiul Neamului străbun
Eterna lui plămadă de Român!

LA MULTI ANI, DRAG PRIETEN BASARABEAN!

(Mesajul meu aniversar însumează şi vocile transfigurate ale altor mirosloveşteni, în frunte cu primarul nostru, dl Ionuţ Gospodaru.) 


Stejarul lui Andriuţă, arbore secular, pe valea Moldovei, la Mirosloveşti 
                              
La stejarul secular de la a Mirosloveşti, ocrotit o vreme de strămoşii săi - Năvrăpescu (unul dintre ei, Andrieş), proprietarii moşiei pe care se afla acest  martor vegetal al traiului uman. A fost doborât, după şase secole de vieţuire (vârsta a fost identificată ştiinţific), de o furtună.


Dr. Vasile Şoimaru, plantând (împreună cu primarul), în locul bătrânului arbore devenit fosilă, un puiet de stejar adus din Basarabia, înnodând astfel firul istoriei străbunilor săi pe meleagurile mirosloveştene, lăsând şi urmele trecerii noastre prin viaţă. 
                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ANIVERSARĂ

  OMAGIU Ş oimul cu glia-i scumpă peste Prut –      O rheiul îl cunoaşte de demult –    I ubirea-şi cântăreşte azi în sine, M ăsură dând ave...