duminică, 15 iulie 2012

DE LA CITITOR, OMAGIU! (MESAJ ANIVERSAR, DISTINSULUI SCRIITOR NICOLAE DABIJA)



Mult preţuite Domnule Nicolae Dabija,

Cu sfială, căci conştientizăm diferenţa care ne separă (dar îndrăznim, contând pe raportul Scriitor-cititor, care ne apropie), vă semnalăm preţuirea noastră – a celor care vă citim Slova la Mirosloveşti –, spre a adăuga (şi) modestul nostru gest de recunoştinţă şi admiraţie la mai rafinatele gânduri de bine ce le veţi primi, neîndoielnic şi binemeritat, de Ziua Naşterii D-voastre. 

Actualizăm omagiul nostru, recurgând la o concretizare legată de aşteptarea oricărui scriitor, în relaţie cu cititorul, anume asigurarea că v-am citit recent – cu motivaţia specială a celui care a avut privilegiul să-l şi cunoască pe Omul-Scriitor –  nuvela „Casa cu cărţi” (publicată în Literatura şi arta, ca parte componentă a volumului în pregătire „Nu vă îndrăgostiţi primăvara”).

Ne-aţi oferit, prin respectiva nuvelă, o sintetică şi originală istorie a Cărţii universale, o reflecţie filozofică asupra raporturilor cititorului cu aceste izvoare ale cunoaşterii umane, cu verso şi reversul lor, cu propriile „lumini şi umbre”. Un elevat demers artistic, intermediat de mijloacelor artei literare care vă sunt prin excelenţă particulare, vă poartă amprenta. Remarcăm măiestria D-voastră în a pune într-o conexiune specială fantezia cu realul (ca şi în romanul „Tema pentru acasă”), spre a obţine ceea ce ar trebui să producă arta: „idealizarea realităţii”. E fascinantă ideea alegorică legată de acel depozit-buncăr de carte („Casa cu cărţi”), funcţional din timpuri imemoriale, cu scopul unui schimb firesc de carte, în ritmul veacurilor, un tunel al timpului – de fapt, vehiculul literar care v-a facilitat retrospectiva personală (transferată personajului principal) asupra experienţei umanităţii, arhivate în Bibliotecile lumii. Frumos şi original poem închinat Cărţii, Omului-Creator! 

Desigur, toate acestea ni se relevă nouă fiindcă printre Făuritorii de Carte vă aflaţi şi D-voastră. Şi, mai ales, fiindcă D-voastră vă contopiţi cu slova Cărţii din care vă înnobilaţi sau pe care o zămisliţi, vorba eroului care trăieşte aventura în nuvela „Casa cărţii”: „Eram ca şi cum eu eram cartea şi cartea era eu”. 

Cei de la Mirosloveşti aşteptăm noi bucurii intermediate de Scrisul D-voastră şi o nouă revedere (ar fi a patra) aici, la baştina noastră, pe malul Moldovei, în matca descălecătorului Dragoş-vodă. Căci, suntem convinşi, nu vă veţi dezice de cuvintele prin care ne-aţi alintat (poetic) meleagul: “De vii o dată la Mirosloveşti, /la apele Moldovei te încearcă bucuria/ că tu, basarabeanul, singur nu mai eşti, /că e cu tine toată România”.
                                                       
Omagiul cititorului, Domnule Academician-Scriitor! Şi vă urăm, cu drag, LA MULŢI ANI, în DEPLINĂ SĂNĂTATE şi PUTERE de CREAŢIE!

                                            Gheorghe Pârlea
            (în numele mirosloveştenilor şi al primarului lor, Ionuţ Gospodaru)
                                                 
Mirosloveşti, 15 iulie, 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ANIVERSARĂ

  OMAGIU Ş oimul cu glia-i scumpă peste Prut –      O rheiul îl cunoaşte de demult –    I ubirea-şi cântăreşte azi în sine, M ăsură dând ave...