marți, 6 noiembrie 2012

A plecat la Ceruri învăţătorul mirosloveştean Ioan Ştefan



    
     Mai presus de orice putere omenească, suntem siliţi  să fim martorii resemnaţi ai unei alte plecări din lumea noastră de-o clipă. Căci o biată clipă înseamnă viaţa omului, dacă o raportăm la scara timpului universal. Iar cel căruia i s-a sfârşit acum clipa lumească, fărâma de timp pământesc, e cel pe care noi, colegii săi din învăţământul local, l-am apelat familiar şi invariabil, de când îl ştim, cu formula verbală DOMN’ ION ŞTEFAN. 
Aşadar, a plecat dintre noi domn’ Ion Ştefan. Deşi timpul său omenesc a fost rânduit de Dumnezeu să măsoare aproape 80 de ani, noi totuşi ne mirăm că domn’ Ion Ştefan, iată, fără cale alternativă, a plecat la cele veşnice. Suntem contrariaţi, suntem surprinşi!
    Energicul învăţător al satului pe durata a 40 de ani le-a imprimat foştilor săi elevi şi colegilor săi, acum oameni acoperind doua-trei generaţii adulte, impresia că învăţătorul sau colegul lor va subjuga timpul lumesc, îl va forţa să-i dăruiască cca 100 de ani. Şi această credinţă subiectivă, legată de potenţiala longevitate a celui pe care, dezamagiţi, îl asistăm azi la trecerea ritualică Dincolo, avea o noimă. Cel ce a fost în viaţă învăţătorul Ion Ştefan avea toate premizele unei dăinuiri biologice mult peste medie. Avea în matricea fiinţei sale o energie care întăreşte sufletul şi mintea, o energie care căleşte. A practicat sportul, el însuşi fiind promotorul sporturilor locale cum încă n-a mai reuşit niciun factor responsabil local pâna la el. Ceea ce există în prezent, în domeniu, sunt reminiscenţele plăpânde ale izvorului de energie şi vitalitate săpat de fondatorul primelor asociaţii, pe ramuri sportive, din Mirosloveşti. Pe vremea tinereţii sale, la Mirosloveşti se practicau organizat fotbalul, voleiul (chiar voleiul feminin), boxul, tenisul de masă, schiul, toate cu o autentică bază materială intermediată de animatorul sportiv Ioan Ştefan.
     Apoi, cu aceeaşi energie lăuntrică, învăţătorul Ioan Ştefan a promovat în comună şi în vecinătatea ei cinematograful sătesc, o izbândă culturală a epocii, încă inaccesibilă satului atunci, subminată azi de ofertele televizorului şi computerului. Învăţătorul Ioan Ştefan a fost un înaintemergător al civilizaţiei şi modernităţii noastre locale în perioada lui de profund activism. Memoria locală i-a arhivat deja faptele în Monografia meleagurilor noastre. Comunitatea căreia cu vrednicie i-a aparţinut, prin reprezentanţii ei, i-a cinstit însă târziu meritele. A făcut-o totuşi în ultimii ani, parcă într-un impuls premonitoriu, acordându-i binemeritatul titlul de Cetăţean de Onoare al comunei. 
     Ca învăţător, domn’ Ion Ştefan a fost argintul viu al Şcolii din Mirosloveşti. A parcurs toata ierarhia profesiei de învăţător, deţinând chiar şi recunoaşteri pe care ceilalţi colegi încă nu le-am dobândit. A fost tipul de învăţător format de şcoala fondată de ilustrul ministru Spiru Haret, instituţie bazată pe talent didactic şi dăruire personală, ba chiar pe disponibilitate jertfelnică, căci dăscălimea din perioada proximă intrării învăţătorului Ioan Ştefan în rândurile ei a trebuit să se situeze în fruntea ostaşilor români care au purtat ultimele războaie de apărare a fiinţei Neamului. Învăţătorul  căruia azi îi cinstim trecerea la Domnul se şcolea în perioada aceea la Piatra Neamţ în spiritul exemplului şi respectului pentru generaţia de sacrificiu a branşei în care intra.
     Mult regretatul nostru coleg a fost omul ideal pentru a se pune în serviciul obştei din rândul căreia îi proveneau elevii săi, ca şi el însuşi. S-a angajat cu talent şi dăruire în viaţa extraprofesională de natură să contribuie la culturalizarea obştii. Vi-l mai amintiţi jucând pe scena Căminului cultural pe Farfuridi, personajul lui Caragiale, în recuzita Teatrului Naţional din Iaşi? Vi-l amintiţi în grupul satiric „Scuturăm de zor covoare” (cu fizicul său aflat într-o înflorită împlinire trupească), făcând pereche comică cu un coleg puţintel la trup, înducând publicului imaginea cuplului Stan şi Bran? Sau poate vă amintiţi patetismul prin care asigura o importantă vocea de tenor în corul şcolii?
     Mie îmi sunt vii toate aceste episoade ale vieţii comune cu specialul meu coleg de profesie. Mi-amintesc şi de poznele copiilor care supravieţuiau în adulţii din noi, când, fiindcă de Anul Nou nu ne puteam manifesta de-a valma cu cei mici, ne exprimam asemenea lor, de Sfântul Vasile pe vechi, dându-ne în stambă după miezul nopţii, parodiind copilăreşte datina Pluguşorului, făcând-o chiar şi în gospodăriile mai puţin primitoare ale unor colegi mai scortoşi. Şi cine credeţi că era liderul (cum se zice acum), adică animatorul?...Era chiar cel al cărui trup a fost despovărat de viaţă spre a ne mâhni adânc pe noi, colegii săi de decenii; era chiar cel care ni se părea nouă că va avea şapte vieţi, ca in basme, şi că vom apuca a-l vedea fără cârjă şi fără cocoaşă chiar şi la 90 de ani, căci avea în plus şi exemplul de rezistenţă şi longevitate al tatălui său, răposatul dascăl bisericesc, Vasile Ştefan, pe care fiul îl adora. Şi poate că s-ar fi-ntâmplat întocmai, chiar dacă neajunsurile vârstei i-au întinat serios celui despre care vorbesc integritatea trupească. Dar mult regretatul meu coleg nu a fost lovit trupeşte la această epocă a bătrâneţii cât, mai ales, i-a fost strivit sufletul de o năpastă care stinge orice luminiţă din sufletul unui tată. Căci TATĂL cu numele şi fiinţa învăţătorului Ioan Ştefan, recent, foarte recent, şi-a pierdut subit, în floarea vârstei, fiul; unicul său fiu, pe Ionuţ. Moartea unui fiu e o tragedie fără echivalent la orice vârstă a tatalui. Dar când tatăl are mai mare nevoie ca oricând de lumina cea care îi mai ţine aprins opaiţul bătrâneţii, moartea fiului îl dărâmă, îl zdrobeşte de viu pe bietul părinte. Ce tată poate rezista acestei năpăstuiri?!  Ce tată poate purta această stâncă pe grumaz?! Ce tată mai poate găsi alinare lăuntrică după o asemenea săgetare a inimii de părinte. Mulţi părinţi au împărtăşit, pe lumea noastră vulnerabilă, tragedia tatălui căruia noi, apropiaţii, i-am deplâns soarta nemiloasă de părinte. Desigur, destui părinţi cu această năpăstuire au rezistat. Luminiţa, însă, din sufletul părintelui care i-a fost tată lui Ionuţ, s-a stins, precum lumânarea, în cele două luni de zile de la pierderea fiului, pricinuindu-i trupului aceeaşi topire a vieţii din el. Şi asta, suntem încredinţaţi, fiindcă domn’ Ion Ştefan îşi pierduse definitiv sursa de energie, externă fiinţei sale, care i-ar mai fi dat şanse să înfrunte neajunsurile fireşti ale batrâneţii.     
     Domnul Ceresc, însă – la care, fără tăgada noastră, e Viaţa însăşi – are planurile sale dumnezeieşti cu fiecare dintre noi, fără ca noi, muritorii, să avem puterea de a înţelege Rânduiala Sa. De aceea, nouă nu ne rămâne decât speranţa că motivul plecării colegului nostru la Domnul e grabnica sa alinare, e nerăbdarea sa de a-şi întâlni fiul drag, poate, Acolo Sus, în loc anume destinat de Părintele nostru Atotputernic, Cel a Cărui milă ştim, sau măcar sperăm, că e nemărginită.
     În această speranţă, legată de Bunatatea compensatoare a Ziditorului faţă de fiii săi lumeşti, îi îndemnăm pe membrii îndureratei familii – pe doamna Tincuţa, mai ales, care duce povara supraomenească a celor două pierderi cumplite – să găsească sprijin întru consolarea firavă pe care, cu adâncă compasiune, le-o dorim din sincerele şi întristatele noastre inimi.
     Iar pe Cel care ne cheama la El pe rând, dar nu în ordinea calculelor noastre lumeşti, Îl rugăm fiebinte să-l ierte pe răposatul nostru coleg, căci nu e om fără păcat, şi să-i întocmească odihnă veşnică şi uşoară, spre compensarea nemărginitei sale suferinţe sufleteşti de aici, de pe pamant, care i-a grăbit plecarea acolo unde sperăm că „...nu este durere şi nici întristare, nici suspin”.
     Dumnezeu să te ierte şi să te odihnească în pace, DOMNULE ÎNVĂŢĂTOR IOAN ŞTEFAN, coleg drag, brav Cetăţean de Onoare al comunei Mirosloveşti! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ANIVERSARĂ

  OMAGIU Ş oimul cu glia-i scumpă peste Prut –      O rheiul îl cunoaşte de demult –    I ubirea-şi cântăreşte azi în sine, M ăsură dând ave...