marți, 4 ianuarie 2011

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în comuna Mirosloveşti


    Conferinţa de toamnă a clerului din Protopopiatului Paşcani – respectiv, cea programată pentru al doilea semestru al anului în curs – a avut loc în ziua de 23 septembrie  la Biserica Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul Soci, comuna Mirosloveşti. Alegerea parohiei-gazdă s-a datorat fie dorinţei părintelui-protopop Pavel Postolachi de a istoriza locurile sale de baştină, fie vredniciei părintelui paroh Romică Siminciuc, care îngrijeşte cu spirit gospodăresc şi har duhovnicesc una dintre cele mai frumoase Case ale Domnului din Protopopiat. Dar e mult mai probabil ca prezenţa Înalt Preasfinţiei Sale Teofan şi a celor 110 preoţi la Soci să se fi datorat ambelor motive invocate mai sus.
    Evenimentul religios a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de Prea Înaltul Teofan şi de un sobor alcătuit din 15 preoţi şi doi diaconi.
    Conferinţa, având ca temă generică “Biserica şi tinerii”, a pus în dezbatere problematica integrării tineretului în societatea creştină a ortodoxiei, dificultăţile de ordin social şi moral care cer un răspuns din partea Bisericii prin slujitorii ei.
    Întrunirea religioasă programată la Soci a prilejuit şi vizitele pastoral-misionare ale Părintelui Mitropolit în celelalte parohii ale comunei, unde a fost întâmpinat de credincioşi cu emoţie şi pietate. Prea Înaltul a remarcat candoarea copiilor ieşiţi în întâmpinare cu bucheţele de crizanteme, acurateţea şi patina arhaică a portului popular. Referitor la costumele tradiţionale în care erau îmbrăcaţi unii localnici, încântat, Oaspetele a citat un teolog laic din perioada interbelică (probabil, Nechifor Crainic), sofism care releva relaţia intrinsecă dintre tradiţional şi religios.
     Părintele Mitropolit s-a arătat surprins în mod plăcut să intre şi în două vechi bisericuţe din lemn, cea din Mirosloveşti, având o vechime de peste un sfert de mileniu, şi cea din Verşeni, în care a fost rebotezat (după ce fusese creştinat, printr-un “accident”, în rit catolic la Paşcani) de către părintele Vasile Ciotică pruncul Mihail Ursachi, cel devenit marele Mihail Sadoveanu. În legătură cu Biserica de lemn din Mirosloveşti, profesorul Ioan Pârlea a prezentat Ierarhului istoricul respectivului monument istoric
    Ca un privilegiu, IPS Teofan a săvârşit şi un scurt parastas la mormântul părintelui trupesc al protopopului de Paşcani.
      Enoriaşii celor patru parohii vizitate (inclusiv cea din comuna vecină, Ciohorăni) au beneficiat de « Rugăciunea arhierească de dezlegare », iar preoţii parohi, conform canonului Bisericii Ortodoxe legat de schimbarea titularilor demnităţii de Mitropolit, au primit noul Sf. Antimis, obiect de cult indispensabil pe masa Sfantului Altar.
     Pe tot parcursul vizitei, Înalt Preasfinţitul a fost însoţit de primarul comunei, Ionuţ Gospodaru, care, în final,  alături de preoţii parohi, i-a adresat Înaltului Oaspete cuvinte de mulţumire şi invitaţia de a ne mai onora şi ferici cu prezenţa Sa.
                                                                        Pârlea Gheorghe
(Publicat în "Glasul satului" nr. 3/2010 şi în ziarul online "Orizontul", 28.09.2010) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ANIVERSARĂ

  OMAGIU Ş oimul cu glia-i scumpă peste Prut –      O rheiul îl cunoaşte de demult –    I ubirea-şi cântăreşte azi în sine, M ăsură dând ave...